dnes je 29.3.2024

Input:

č. 2298/2011 Sb. NSS; Důchodové pojištění: lhůta pro zahájení srážek na úhradu přeplatku na starobním důchodu

č. 2298/2011 Sb. NSS
Důchodové pojištění: lhůta pro zahájení srážek na úhradu přeplatku na starobním důchodu
k § 118a odst. 3 zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění účinném do 31. 12. 2008
k § 82 soudního řádu správního
Nárok na vrácení, popřípadě náhradu částek vyplacených neprávem nebo ve vyšší výši než náležely, zanikne, pokud ve lhůtě tří let ode dne, kdy orgán sociálního zabezpečení tuto skutečnost zjistil (a která se staví po doby vymezené v § 118a odst. 3 větě druhé zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění účinném do 31. 12. 2008), nezahájí orgán sociálního zabezpečení na úhradu přeplatku srážky z důchodu nebo ze mzdy. Pokud provede orgán sociálního zabezpečení na úhradu přeplatku srážky z důchodu nebo ze mzdy po uplynutí této lhůty, jedná se o nezákonný zásah správního orgánu ve smyslu § 82 s. ř. s.
(Podle rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové ze dne 26. 3. 2010, čj. 30 Ca 53/2009-38)
Věc: Ing. Ladislav K. proti České správě sociálního zabezpečení o srážky ze starobního důchodu.

Žalovaná rozhodnutím ze dne 7. 4. 2005 rozhodla, že žalobce je povinen vrátit přeplatek na jeho starobním důchodu ve výši 436 838 Kč. Proti tomuto rozhodnutí žalobce brojil u správních soudů, ale neúspěšně.
V návaznosti na to žalovaná provedla v březnu 2009 srážku ze starobního důchodu žalobce ve výši 3 678 Kč a ve srážení této částky pokračovala i v následujících měsících. Vyrozumění o tom, že jsou z jeho starobního důchodu prováděny srážky na úhradu přeplatku na starobním důchodu, obdržel žalobce až přípisem ze dne 12. 6. 2009. Předtím obdržel pouze vyrozumění žalované ze dne 24. 4. 2009.
Žalobce se domáhal ochrany před nezákonným zásahem žalované žalobou podanou u Krajského soudu v Hradci Králové. Podle žalobce není žalovaná k těmto srážkám oprávněna, neboť nárok žalované na vrácení přeplatku na starobním důchodu byl prekludován. Žalobce odkázal na znění § 118a odst. 3 zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, který stanoví, že nárok na vrácení přeplatku prekluduje uplynutím tříleté subjektivní lhůty, která počíná běžet dnem, kdy orgán sociálního zabezpečení zjistil existenci nároku na vrácení, popřípadě náhradu částek vyplacených neprávem nebo ve vyšší výši, než náležely. Specifikum § 118a odst. 3 zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení spočívá podle žalobce v tom, že oprávněný (žalovaná) jako plátce důchodu je oprávněn provádět srážky z důchodu tak, že sám vykonává svoje předchozí rozhodnutí z nalézacího řízení o vrácení přeplatku na starobním důchodu, aniž by on nebo nějaký jiný orgán musel vydávat další zvláštní rozhodnutí o nařízení výkonu, jak je to jinak běžné. Toto ustanovení, pokračoval žalobce, upravuje prekluzivní lhůty relevantní jak pro nalézací řízení, tak i pro výkon rozhodnutí z nalézacího řízení, včetně prekluzivní doby pro provádění srážek z důchodu jeho plátcem (tzv. samovýkon vlastního rozhodnutí). Citované ustanovení jako lex specialis upravuje prekluzivní doby, včetně jejich stavení, a pro věc tak neplatí občanský zákoník.
Žalobce se dále věnoval výpočtu
Nahrávám...
Nahrávám...